Opinie o Nas
Skorzystaj ze specjalnego kodu rabatowego "lato" i zamów Twoje ulubione produkty -10% taniej!
.
Zalety żywności z konopi – dlaczego warto wykorzystać konopie w kuchni?
Zalety żywności z konopi – dlaczego warto wykorzystać konopie w kuchni?

Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze konopie zaliczane są do superfoods, czyli tak zwanej „super żywności”. To grupa produktów, które wyróżniają się wysokim stężeniem cennych witamin i minerałów. Ich konsumpcja może być dobrą, naturalną alternatywą dla suplementacji. Jakie są zalety konopi i dlaczego warto wykorzystać je w kuchni?

 

Zalety żywności z konopi – cenne kwasy omega-3 i omega-6

Konopie są niezwykle bogate w pożądane wartości odżywcze. Są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. To związki, które wspierają pracę nerek i wątroby, wspomagają utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi oraz korzystnie działają na serce i naczynia krwionośne. Wykazują się również działaniem hamującym namnażanie komórek nowotworowych, przyspieszającym gojenie się ran oraz łagodzącym bóle reumatyczne. Kwasy omega zawarte w konopiach występują w najkorzystniejszej proporcji 3:1, dzięki czemu są wchłaniane kilkakrotnie lepiej niż te, występujące np. w oleju lnianym.

 

Żywność z konopi – skarbnica białka, witamin i ważnych pierwiastków

Żywność z konopi, a szczególnie jej nasiona to doskonałe źródło białka. Co więcej, ma ono identyczny profil jak białko jaj czy mięsa, dlatego idealnie sprawdza się jako zamiennik produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian.

Kolejną zaletą żywności z konopi jest to, że charakteryzuje się ona bogactwem witamin i minerałów. Znajdziesz w niej między innymi cenne witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E oraz K. Warto zaznaczyć, że dzięki obecności tłuszczu, który naturalnie występuje w produktach konopnych, wchłanialnośćwartościowych witamin jest szczególnie wysoka. Wśród ważnych pierwiastków, które znajdziesz w żywności konopnej, wymienić można między innymi magnez, cynk, selen, chrom, żelazo, miedź, bor i jod.

 

Żywność z konopi, a zdrowie

Żywność z konopi produkowana jest z gatunku Cannabis Sativa L.. Charakteryzuje się on śladową zawartością psychoaktywnego THC, dzięki czemu jego spożycie nie wywołuje efektu odurzenia. Do korzystnego działania konsumpcji produktów konopnych zalicza się między innymi:

– poprawę odporności,

– niwelowanie toksyn z krwi,

– działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,

– wsparcie profilaktyki przeciwnowotworowej,

– wsparcie układu trawiennego i regulacja metabolizmu,

– regulację ciśnienia krwi, wsparcie układu krążenia i redukcję ryzyka wystąpienia zawału lub udaru,

– wzmocnienie kości,

– wzmocnienie skóry, włosów i paznokci,

– ogólną poprawę samopoczucia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl