
Ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze konopie zaliczane są do superfoods, czyli tak zwanej „super żywności”. To grupa produktów, które wyróżniają się wysokim stężeniem cennych witamin i minerałów. Ich konsumpcja może być dobrą, naturalną alternatywą dla suplementacji. Jakie są zalety konopi i dlaczego warto wykorzystać je w kuchni?
Zalety żywności z konopi – cenne kwasy omega-3 i omega-6
Konopie są niezwykle bogate w pożądane wartości odżywcze. Są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. To związki, które wspierają pracę nerek i wątroby, wspomagają utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi oraz korzystnie działają na serce i naczynia krwionośne. Wykazują się również działaniem hamującym namnażanie komórek nowotworowych, przyspieszającym gojenie się ran oraz łagodzącym bóle reumatyczne. Kwasy omega zawarte w konopiach występują w najkorzystniejszej proporcji 3:1, dzięki czemu są wchłaniane kilkakrotnie lepiej niż te, występujące np. w oleju lnianym.
Żywność z konopi – skarbnica białka, witamin i ważnych pierwiastków
Żywność z konopi, a szczególnie jej nasiona to doskonałe źródło białka. Co więcej, ma ono identyczny profil jak białko jaj czy mięsa, dlatego idealnie sprawdza się jako zamiennik produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian.
Kolejną zaletą żywności z konopi jest to, że charakteryzuje się ona bogactwem witamin i minerałów. Znajdziesz w niej między innymi cenne witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E oraz K. Warto zaznaczyć, że dzięki obecności tłuszczu, który naturalnie występuje w produktach konopnych, wchłanialnośćwartościowych witamin jest szczególnie wysoka. Wśród ważnych pierwiastków, które znajdziesz w żywności konopnej, wymienić można między innymi magnez, cynk, selen, chrom, żelazo, miedź, bor i jod.
Żywność z konopi, a zdrowie
Żywność z konopi produkowana jest z gatunku Cannabis Sativa L.. Charakteryzuje się on śladową zawartością psychoaktywnego THC, dzięki czemu jego spożycie nie wywołuje efektu odurzenia. Do korzystnego działania konsumpcji produktów konopnych zalicza się między innymi:
– poprawę odporności,
– niwelowanie toksyn z krwi,
– działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
– wsparcie profilaktyki przeciwnowotworowej,
– wsparcie układu trawiennego i regulacja metabolizmu,
– regulację ciśnienia krwi, wsparcie układu krążenia i redukcję ryzyka wystąpienia zawału lub udaru,
– wzmocnienie kości,
– wzmocnienie skóry, włosów i paznokci,
– ogólną poprawę samopoczucia.