Opinie o Nas
Skorzystaj ze specjalnego kodu rabatowego "lato" i zamów Twoje ulubione produkty -10% taniej!
.
W czym jest najwięcej błonnika? Sprawdź, dlaczego jest tak ważny!
W czym jest najwięcej błonnika? Sprawdź, dlaczego jest tak ważny!

Czytając na temat zdrowej diety, często możesz spotkać informację o błonniku. Czym on właściwie jest? Jak ułożyć dietę, aby miała go wystarczająco dużo? Gdzie występuje go najwięcej? Dlaczego jest tak ważny? O tym wszystkim dowiesz się z naszego artykułu.

 

Czym jest błonnik i jakie są jego właściwości?

Błonnik to włókno pokarmowe, które nie ulega trawieniu, nie posiada żadnych substancji odżywczych, amimo tego jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmy. Człowiek nie jest w stanie go strawić, a więc musi jak najszybciej pozbyć się go ze swojego organizmu, a wraz z nim usuwane są resztki pokarmowe zalegające w jelitach.

Błonnik możemy podzielić na dwa rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pierwszy odpowiedzialny jest za “oklejanie” ścian jelita, przez co spowalnia wchłanianie się glukozy. Dzięki swoim właściwościom obniża również poziom cholesterolu, utrzymuje odpowiednie PH w jelitach i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Błonnik nierozpuszczalny jest pożywką dla bakterii, przez co prawie całkowicie ulega degradacji, poprawiając tym samym rozwój flory bakteryjnej w jelicie grubym. Dodatkowo wpływa on na zwiększenie się objętości spożywanego pokarmu. Dzięki temu szybciej poczujesz uczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit pozwalając na regularne wypróżnianie się.

 

W czym jest najwięcej błonnika i jakie jest jego dzienne zapotrzebowanie?

Dobrą informacją jest, że włókna pokarmowe znajdują się w wielu produktach, które spożywasz na co dzień. Nie musisz więc skupiać się za bardzo, w czym jest najwięcej błonnika i jak dopasować produkty do swojej codziennej diety. Błonnik znajdziesz między innymi w otrębach pszennych, ryżu, kaszy, suszonych śliwkach, surowych warzywach i owocach. Sporo jest go także w orzechach: włoskich i laskowych, pieczywie, a także w nasionach konopnych. Jak widzisz, nie powinno być problematyczne wprowadzenie go do codziennej diety. Nie musisz się nawet zastanawiać w czym jest najwięcej błonnika, występuje on w naprawdę wielu produktach. W naszym sklepie znajdziesz wiele produktów bogatych w błonnik. Między innymi mąkę konopną, która świetnie nadaje się do pieczenia czy nasiona, stanowiące świetny dodatek do smoothie.

Światowa organizacja zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie błonnika mieściło się pomiędzy 20 a 40g. Przy racjonalnym odżywianiu jest to jak najbardziej możliwe i wcale nie powinno być trudne. Jeśli jednak obawiasz się, że nie dostarczysz go wystarczająco dużo, możesz sięgnąć po suplementy diety.

 

Czy można zjeść za dużo błonnika?

Oczywiście, przesadzić możesz nawet z tym, co wydaje się zdrowe. Tak samo jest w przypadku zbyt dużej ilości błonnika. Te nierozpuszczalny nie tylko utrudnia przyswajanie glukozy, ale również witamin i minerałów. Jego nadmiar może ograniczyć wchłanianie się witaminy D czy B, a także takich elementów jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy miedź. Nie jest więc wskazany dla osób borykających się z anemią, problemami z układem nerwowym czy też podatnymi na osteoporozę. Dodatkowo należy pamiętać, aby zwiększać ilość błonnika w diecie stopniowo. Zbyt duża ilość przyjętego włókna pokarmowego może wywołać biegunkę, wzdęcia i ból brzucha. Obserwuj reakcje swojego organizmu i sprawdź w czym jest najwięcej błonnika, a będziesz wiedział, co spożywać.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl