Opinie o Nas
Zadzwoń 515090416
Darmowa dostawa od 300zł
do kasy suma: 0,00 zł
Bezpieczne Zakupy
  • Bezpieczne zakupy!
  • Dyskretna przesyłka!
  • Bezpieczne płatności!
  • Gwarancja satysfakcji!
  • 100% natury!
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy! 
  • 30 dni na zwrot towaru!
  • Szyfrowane dane i transakcje!
  • Tylko oryginalne, legalne i certyfikowane produkty!

Sprawdź, ile błonnika dziennie warto uwzględnić w swojej diecie!

0
Sprawdź, ile błonnika dziennie warto uwzględnić w swojej diecie!

Specjaliści z zakresu żywienia alarmują, że Polacy spożywają za mało błonnika – i to prawie o połowę! To niepokojące, ponieważ składnik ten pełni wiele ważnych funkcji, wspiera zdrowie i zapobiega poważnym chorobom. Ile błonnika dziennie należy spożywać i dlaczego to ważne, by w jadłospisie znalazła się jego odpowiednia ilość? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat, by zadbać o zdrową dietę!

Czym jest błonnik?

Błonnik to włókno pokarmowe, które nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Jego główne składniki to substancje roślinne, takie jak pektyny, celuloza i związki niepolisacharydowe. Dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Oba typy pełnią ważne funkcje w przewodzie pokarmowym. Jakie mają znaczenie i ile błonnika dziennie warto spożywać?

Znaczenie błonnika dla organizmu

Błonnik nierozpuszczalny działa jak miotła. Przemieszczając się po przewodzie pokarmowym, wymiata z niego zalegające resztki. Co więcej, przyspiesza pracę jelit, dlatego spożycie odpowiedniej ilości błonnika dziennie, zapobiega zaparciom. Błonnik rozpuszczalny przyjmuje formę żelu. Zapewnia długie uczucie sytości, spowalnia wchłanianie węglowodanów oraz wspiera oczyszczanieorganizmu z metali ciężkich i zbędnych produktów przemiany materii. Pomaga także zmniejszyć ilość cholesterolu i stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych.

Ile błonnika dziennie należy spożywać?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w zdrowej diecie powinno znaleźć się od 20 do 40 gramów błonnika dziennie. Niestety, w Polsce obserwuje się spożywanie znacznie mniejszych wartości – około 15 gramów dziennie. Co ważne, w krajach, w których odnotowuje się wyższe spożycie błonnika, statystyki dotyczące chorób układu pokarmowego, np. raka jelita grubego i odbytu, są znacznie niższe.

Dlaczego warto spożywać błonnik?

To, ile błonnika dziennie znajdzie się w Twoim jadłospisie, może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie, kondycję i samopoczucie. Dlaczego warto zadbać o odpowiedni poziom spożywania tego składnika? Specjaliści zwracają uwagę na następujące fakty:

– błonnik pomaga zapobiegać chorobom krążenia,

– błonnik może obniżać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,

– błonnik pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i niweluje ryzyko wystąpienia cukrzycy,

– błonnik wspomaga odchudzanie,

– błonnik reguluje pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami.

Cenne źródła błonnika

Jak zadbać o spożywanie prawidłowej ilości błonnika dziennie? Do produktów bogatych w ten składnik można zaliczyć między innymi zboża z niskiego przemiału, owoce i warzywa, a także ziarna i nasiona. Skarbnicą błonnika są np. nasiona i mąki konopne. Co istotne, mogą stać się one idealną alternatywą dla zbóż u osób, które ich unikają – np. tych na diecie bezglutenowej lub diecie paleo.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl