
Białko to niezwykle ważny i niezbędny dla funkcjonowania składnik diety. Dla wielu osób jego podstawowym źródłem jest mięso, którego nie brakuje w tradycyjnej polskiej diecie. Nieco trudniejsze może okazać się dostarczenie tego składnika w jadłospisach, które wykluczają mięso lub wszystkie produkty odzwierzęce. Jak zadbać o białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Sprawdź, co musisz wiedzieć, by odpowiednio ułożyć jadłospis!
Białko w diecie – jakie ma znaczenie?
Białko w organizmie pełni szereg bardzo istotnych funkcji. Jest niezbędne między innymi w budowie tkanek, regulacji procesów immunologicznych oraz syntezie hormonów i enzymów. Bierze także udział w transporcie i magazynowaniu ważnych składników, wzroście komórek i procesach regeneracyjnych. Co ważne, białko w diecie powinno być dostarczane w odpowiedniej ilości.
Ile białka w diecie?
Ile białka powinno znaleźć się w zdrowej diecie? Teoretycznie przyjmuje się wartość 0,9 g białka na kilogram masy ciała. Warto jednak zaznaczyć, że wyższe spożycie białka w diecie zaleca się np. dzieciom i młodzieży oraz kobietom w ciąży. Najwięcej powinni spożywać go sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Tej grupie rekomenduje się od 1,4 do 2 gramów białka na kilogram masy ciała.
Białko w diecie wegetarian
Wegetarianie, jako grupa, która rezygnuje ze spożycia mięsa, powinni zwrócić uwagę na ilość białka w diecie. Dobrym źródłem tego składnika będzie w ich przypadku nabiał, ryby, jajka oraz białko roślinne. W przypadku tego ostatniego warto jednak uważać na żywność wątpliwej jakości – np. modyfikowaną genetycznie soję.
Białko w diecie wegan
Nieco większy problem ze spożyciem odpowiedniej ilości białka mogą mieć weganie, którzy zupełnie rezygnują z żywności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli decydujesz się na jadłospis wegański, spróbuj rozpisać białko w diecie, by mieć wyobrażenie, gdzie go szukać i w jakich ilościach spożywać określone produkty.
Jakie białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej może okazać się białko konopne! Wchłania się ono znacznie lepiej niż inne rodzaje białka roślinnego, a przy tym wyróżnia się doskonałym profilem aminokwasowym. Znajdziesz je między innymi w nasionach konopnych i mące konopnej. Co ważne, produkty te poza wartościami odżywczymi, charakteryzują się również ciekawym smakiem!