Opinie o Nas
Zadzwoń 515090416
Darmowa dostawa od 300zł
do kasy suma: 0,00 zł
Bezpieczne Zakupy
  • Bezpieczne zakupy!
  • Dyskretna przesyłka!
  • Bezpieczne płatności!
  • Gwarancja satysfakcji!
  • 100% natury!
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy! 
  • 30 dni na zwrot towaru!
  • Szyfrowane dane i transakcje!
  • Tylko oryginalne, legalne i certyfikowane produkty!

Podpowiadamy, jak obliczyć zapotrzebowanie na białko w diecie!

Podpowiadamy, jak obliczyć zapotrzebowanie na białko w diecie!

Odpowiednia ilość białka w diecie to kwestia absolutnie priorytetowa! Jest ono niezbędne do życia i stanowi podstawowy składnik budulcowy wszystkich tkanek. Co więcej, białka potrzebne są również do syntezy enzymów i hormonów, a także pełnią funkcje transportowe i regulacyjne. Jak obliczyć zapotrzebowanie na białko? Podpowiadamy, co uwzględnić, by skomponować zdrowy jadłospis!

Białko w diecie – dlaczego jest ważne?

Białka w organizmie pełnią szereg rozmaitych funkcji. Obecne są między innymi w układzie odpornościowym, w którym odpowiadają za ochronę ustroju przed działaniem bakterii, wirusów i innych patogenów. W formie enzymów i hormonów regulują między innymi przemianę materii. Uczestniczą również w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz transporcie tlenu i leków. Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie na białko w diecie zależy od kilku istotnych czynników. Jak je obliczyć i na jakie aspekty warto zwrócić uwagę, by odpowiednio skomponować jadłospis?

Od czego zależy zapotrzebowanie na białko w diecie?

To, jakiej ilości białka potrzebuje organizm, zależy od czynników takich jak stan zdrowia, wiek, płeć, masa ciała czy aktywność fizyczna. Znaczenie ma również stany fizjologiczny (np. ciąża) oraz wartość odżywcza spożywanego białka. Zapotrzebowanie na białko w diecie jest zwiększone między innymi w okresie wzrostu i dojrzewania lub w trakcie regeneracji po chorobie. Więcej powinni spożywać go również seniorzy, kobiety w ciąży, a także osoby aktywne fizycznie. O pokaźne ilości białka w diecie dbają również osoby, którym zależy na przyroście masy mięśniowej.

Jak określa się zapotrzebowanie na białko w diecie?

Zapotrzebowanie na białko wyrażane jest w gramach na kilogram masy ciała. Zgodnie z normami zdrowy, dorosły człowiek, który charakteryzuje się prawidłową masą ciała, powinien spożywać około 0,9-1,0 g białka na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że w przypadku osoby o wadze 70 kg zaleca się od 63 do 70 gramów białka w dobowej diecie. Składnik ten powinien zaspokajać około 15-20% zapotrzebowania na energię.

Jak określić zwiększone zapotrzebowanie na białko w diecie?

Jak już wspomnieliśmy, zapotrzebowanie na białko zwiększa się w przypadku niektórych grup społecznych. Ze względu na wzrost i rozwój od 1,5 do 2 razy więcej potrzebują go dzieci i młodzież. O odpowiedniej ilości białka w diecie powinny pamiętać również kobiety w ciąży, którym zaleca się około 1,5 g na kilogram masy ciała. Sportowcy i osoby aktywne fizycznie to grupa, której rekomenduje się spożycie na poziomie od 1,4 do 2 gramów białka na kilogram masy ciała.

Jak obliczyć zapotrzebowanie na białko w diecie?

Dzienne zapotrzebowanie na białko obliczysz prostym wzorem. Jeśli jesteś osobą dorosłą, a Twoją aktywność fizyczną można określić jako niską, przedstawia się on następująco:

masa Twojego ciała x 0,90 g = dzienne zapotrzebowanie na białko w diecie

W określeniu szczegółowych wartości pomocne mogą okazać się specjalnenormy, opracowane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Do obliczeń wykorzystaj normę na poziomie RDA. Warto również zaznaczyć, że precyzyjne zaplanowanie spożycia białka w diecie może być trudne, dlatego zakłada się, że w określonej normie powinna mieścić się średnia wartość uzyskana z siedmiu lub dziesięciu dni.

Nadmiar białka w diecie

Informacje o tym, jak obliczyć zapotrzebowanie na białko w diecie są istotne z dwóch ważnych względów. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tego składnika może powodować szereg negatywnych dla zdrowia konsekwencji. Zbyt wysokie spożycie białka wiąże się z produkcją dużej ilości kwasu moczowego, który kumuluje się w stawach i powoduje stany zapalne. Co więcej, związki powstałe w wyniku trawienia nadmiernych ilości białka negatywnie wpływają na nerki i wątrobę, przez co mogą prowadzić nawet do niewydolności tych narządów!

Jakie białko w diecie?

Jak zaplanować zdrowy jadłospis? Poza obliczeniem zapotrzebowania na białko w diecie uwzględnij również jego rodzaj i jakość! Pamiętaj, że spożywanie dużej ilości produktów odzwierzęcych określa się jako niezdrowe. Dietom, które w nie obfitują, przypisuje się wiele negatywnych konsekwencji, takich jak rozwój nadciśnienia i chorób serca. W zbilansowanym jadłospisie nie powinno zabraknąć wartościowych białek roślinnych!

Dobre źródła białka

Ustalając zapotrzebowanie na białko w diecie, zwróć uwagę na jego wartościowe źródła. Pamiętaj, że skarbnicą białka mogą być zarówno produkty odzwierzęce, jak i roślinne. Wśród tych pierwszych warto wymienić mięso, ryby, jaja i przetwory mleczne. Białko roślinne znajdziesz między innymi w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach czy zbożach. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, prawdziwą bombą proteinową są również konopie!

Konopie, czyli idealne białko nie tylko dla wegan!

Produkty konopne to rewelacyjne źródło wartościowego białka! Zawarte w nich proteiny charakteryzują się takim samym profilem aminokwasowym jak mięso. Ponadto, białko konopne przyswaja się równie dobrze, jak produkty odzwierzęce. Warto również zaznaczyć, że zawiera ono pełen profil aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jest także dobrym źródłem cennej argininy, która wspomaga ukrwienie i odżywienie komórek mięśniowych. Wśród powodów, dla których warto uwzględnić je w dziennym zapotrzebowaniu na białko w diecie, można wymienić następujące zalety:

– białko konopne to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9,

– jest doskonałym źródłem cynku, żelaza, potasu, wapnia i miedzi,

– zawiera cenne witaminy z grupy B oraz witaminę E,

– jest dobrym źródłem błonnika roślinnego,

– nie należy do alergenów i jest naturalnie bezglutenowe,

– w przeciwieństwie do mięsa, nie zawiera hormonów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl