Opinie o Nas
Zapisz się do newslettera i zgarnij rabat! 
.
Olej konopny, jak stosować go na co dzień? 0
Olej-konopny-jak-stosowac-go-na-co-dzien

Olej konopny, jak stosować go na co dzień?

Coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowych produktów. Dbamy, aby nasza dieta była zróżnicowana, dlatego chętnie sięgamy po artykuły, które cieszą się dobrą opinią dietetyków. Jednym z nich jest olej konopny. Jak stosować ten rodzaj tłuszczu i co to oznacza dla naszego zdrowia?

 

Dla zdrowia i urody

Konopie siewne tylko w małej części przypominają kontrowersyjną odmianę indyjską. Należą do tej samej rodziny, ale nie mają żadnych właściwości psychotropowych. Ich ogromną zaletą jest bogaty w wiele składników odżywczych olej konopny. Jak stosować ten specyfik? Okazuje się, że do jego używania zachęcają nie tylko dietetycy, ale także lekarze, kucharze oraz kosmetolodzy. Konopie siewne od setek lat rosną w Polsce. Wykonywano z nich odporne na działanie słońca i wody materiały, liny, żagle, w prawie każdym domu olej konopny stosowano do celów spożywczych. Niestety, współcześnie ich potencjał jest wykorzystywany tylko w niewielkim stopniu. Mimo że są całkowicie biodegradowalne i doskonale nadają się na przykład do produkcji biomasy opałowej.

 

Z nasion i kwiatostanu

Najzdrowszy olej konopny to ten nierafinowany, nieoczyszczany i niefiltrowany. Duży wybór produktów konopnych oferuje sklep internetowy Cannabis. Z konopi siewnych można otrzymać dwa rodzaje oleju. Jeden produkuje się z nasion, a drugi z kwiatostanu. Ten pierwszy trzeba tłoczyć na zimno. Drugi powstaje za pomocą ekstrakcji dwutlenkiem węgla w bardzo niskiej temperaturze i przy wysokim ciśnieniu. Unikatowy skład sprawia, że warto sięgać po olej konopny. Jak stosować go do użytku codziennego? Wystarczy dodawać kilka kropli do posiłków. Olej zawiera duże ilości NNKT (Niezbędnych, Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), kwasów omega-3 i omega-6, których organizm ludzki nie produkuje. Zawiera także witaminy A, E, B, K, wapń, cynk, fosfor, magnez i wiele innych.

 

Olej na zimno

Dobroczynne właściwości oleju konopnego należy testować w wersji na zimno. Ze względu na niską temperaturę dymienia, nie stosuje się go do smażenia lub gotowania. Obróbka termiczna mogłaby uwolnić szkodliwe związki chemiczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w każdej kuchni był olej konopny. Jak stosować go do potraw? Można dodawać odrobinę do sałatek, surówek, dressingów, domowego pesto i hummusu. To także doskonały zamiennik masła. Olej świeżo po wytłoczeniu ma charakterystyczną, zieloną barwę i korzenny, nieco orzechowy smak. Najlepiej przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przy dużych niedoborach kwasów omega-3 i omega-6 zaleca się stosowanie oleju codziennie w ilościach 1-2 łyżki. Produkt idealnie nadaje się także do zabiegów kosmetycznych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl