
Odżywianie i konopie
O odżywianiu mówi się w różny sposób. Zwykle prawidłowe odżywianie kojarzy się z jedzeniem warzyw, owoców, regularnym spożywaniu i aktywności fizycznej.
A jak jest naprawdę, argumentując badaniami i nauką?
W węglowodanach kontrowersja. Encyklopedia odsyła do pojęcia cukrów.
Cukry (węglowodany, scharydy), wielowodorotlenowe aldehydy i ketony oraz ich pochodne, b. rozpowszechnione w organizmach zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych; główny magazyn energii w organizmach i jeden z podstawowych składników pożywienia.
To jak to jest? Węglowodany są złe?
Do grupy węglowodanów zalicza się: glukoza, laktoza, sacharoza a także skrobia.
Czy to od razu znaczy tycie?
Węglowodany to niezbędny składnik ludzkiego organizmu, bez niego nie będziemy zdrowo egzystować.
Węglowodany po prostu muszą znaleźć się w odpowiedniej formie.
Dietetycy ostrzegają przed tłuszczami
Dietetycy mówią też o tłuszczach, że należy ich unikać, tak samo jak cukrów. Tłuszcze także dawkowane w odpowiedniej formie są składnikiem prawidłowej diety.
Wiadomo, szybkie fastfoody to nie odpowiednia forma normowania tłuszczy w organizmie.
Co najważniejsze, tłuszcze chronią organizm przed zimnem, a także jego wszelkie narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami, a nawet zapewniają mu odpowiednią dawkę energii.
Dieta, jako pomoc w zapewnieniu organizmowi odpowiedniego balansu
Z pomocą zaplanowania odpowiedniej diety przychodzi nam nauka oraz specjaliści tematyki, dietetycy. Człowiek w zależności od potrzeb jest zmuszony do zapewnienia odpowiednich poziomów wszelkich substancji pod postacią witamin i minerałów. Jako, że nic na świecie idealne nie jest należy rozumieć to jako coś względnego.
Czy jesteśmy w stanie zapewnić naszemu organizmowi odpowiednich składników?
Mimo usilnych starań nie jesteśmy w stanie w 100% zapewnić organizmowi odpowiednich składników zbalansowanej diety ale mimo tego wciąż się staramy, wciąż wytwarzamy chemiczne substytuty aby tego dokonać. A gdzie w tym wszystkich natura? Gdzie zdrowie z natury, które w naszym ekosystemie żyje obok nas, pod nosem.
Natura, jako klucz zbilansowanej diety
Od lat warzywa i owoce były składnikiem zdrowia i zbilansowanej diety w świecie ludzkim. Technologia trochę zmieniła bieg owej diety, zapewniając chemiczne upiększacze naturalnych składników warzyw i owoców. Zaczęto wymyślać tańsze zamienniki sztuczne, chemiczne nawozy.
Czy wiemy co jemy?
Kupując warzywa i owoce nie mamy tej pewności ale mimo tego usilnie dbamy o dietę. No cóż, takie czasy.
Medycyna naturalna, nowe odkrycia w konopiach
Medycyna naturalna wciąż jest w pędzie postępu i nowych odkryć. Ostatnio co raz częściej słyszy się o konopiach i ich cudownych właściwościach leczniczych. Żywność konopna okazuje się w mocnym trendzie żywieniowym, a produktami konopnymi zastępuje się chemiczne zamienniki diety.
Ludzie stawiają na naturę.
Udowodniono nawet badaniami naukowymi, że pod przeróżną postacią, suszu konopnego, czy w postaci nasion konopnych, a może olejku konopnego zdrowotnie wpływa na nasz organizm.
Nasiona konopi to czysta bomba energetyczna
Nasiona konopi przemysłowej określa się nawet, jako czysta bomba energetyczna. Zdrowotnie wpływają na ludzi w każdym wieku. Zawierają pełnowartościowe białko, cenne naturalne tłuszcze, a także cały szereg witamin i minerałów. Smak nasion konopi jest świetny, kojarzy się z delikatnym orzechowo-słonecznikowym smakiem potrawy.
Perłą kwasów omega 3 i omega 6 są również konopie, z uwagi na ich tak potężną zawartość. Okazuje się, że także pod postacią nasion konopi posiadają rewelacyjne proporcje dla ludzkiego organizmu. Regularne dostarczanie kwasów omega 3 i omega 6 sprawia, że poprawia się układ odpornościowy, a nawet usuwa z organizmu wszelkie toksyny.
Konopie dostawcą białka
Konopie to także świetny dostawca białka, jako alternatywa dla białka zwierzęcego. Proteiny konopne są lekko strawne, dlatego stają się pełnowartościowym posiłkiem szczególnie dla wegetarian, wegan, sportowców i wszystkich osób dbających o linię.
Konopie pomagają zdrowiu
Konopie poprawiają wygląd skóry, włosów, mogą dać nam wiele energii przydatnej przy wysiłku, polepszyć samopoczucie, a nawet poprawić trawienie. Konopie co bardzo istotne, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby nowotworowe.
Źródło:
- Kaczmarczyk-Sedlak I., Wojnar W., Zych M., Dudek S., Lecznicze właściwości konopi i możliwości ich zastosowania w medycynie, Katedra i Zakład Farmakognozji i Fitochemii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
- Zespół Encyklopedii i słowników PWN, Encyklopedia Popularna PWN, wyd. II, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1982r..
- Zając M., Witaminy i mikroelementy, Kontekst, wyd. 1, Poznań 2000.
- Pressman Alan. H., Sheila B., Witaminy i minerały. Przewodnik dla każdego, Klub dla Ciebie, Warszawa 2006.
- Firenzuoli F., Epifani F., Loiacono I, Konopie ... dla wszystkich.Lecznicze zastosowanie marihuany, Esteri, wyd.1, Wrocław 2016.
- "International Journal of Drug Policy. Smoking, vaping, eating: Is legalization impacting the way people use cannabis?" [w:] sciencedirect.com
- "Journal of Thoracic Oncology. Cannabis Use, Lung Cancer, and Related Issues" [w:] jot.org
- "International Journal of Drug Policy. Prospective associations between cannabis use and negative and positive health and social measures among emerging adults" [w:] sciencedirect.com
- www.potreningu.pl
- www.poradnikzdrowie.pl