
Konopie i twoje zdrowie z natury
Źródło żywności czy wyroby medyczne to od tysięcy lat jedne z zastosowań konopi na świecie. Od dawna mówi się, że już w Chinach konopie odgrywały ważną rolę w życiu społeczeństwa.
Konopie zawsze były wartościowym i odżywczym źródłem żywności. Nasiona konopi to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, białka, witaminy i minerały niezbędne do prawidłowej diety w życiu człowieka.
Zaskakującym faktem jest wykorzystywanie nasion konopi nawet w produkcji artykułów spożywczych takich jak chleb, ciastka, ciasta, a nawet i lody.
Konopie w przemyśle
Większość rynku na świecie związana jest z wykorzystywaniem konopi w przemyśle spożywczym, druga połowa rynku to natomiast przemysł kosmetyczny, gdzie wytwarza się artykuły takie jak, mydła, szampony czy kremy, które w rewelacyjny sposób wykazują swoje działanie w łagodzeniu stanów zapalnych, obrzęków a także w procesie regeneracji.
Poniższa tabela doskonale pokazuje zawartość substancji odżywczych w nasionach konopi na podstawie kilku produktów konopnych.
Tabela 1. Wartości odżywcze w kilku produktach z nasion konopi
Całe nasiona |
Nasiona łuskane |
|
Olej |
36% |
44% |
Białka |
25 |
33 |
Węglowodany |
28 |
12 |
Wilgotność |
6 |
5 |
Popiół |
5 |
6 |
Energia (KJ/100g) |
2200 |
2093 |
Błonnik |
28% |
7% |
Przyswajalne włókno |
6 |
6 |
Nieprzyswajalne włókno |
22 |
1 |
Konopie i witaminy
W konopiach wyodrębniono witaminy:
- Witaminę E, która jest świetnym przeciwutleniaczem, przyczynia się do spowalniania procesów starzenia się,
- Witaminę B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca. Niedobory witaminy B1 to wysiłek fizyczny i umysłowy, spożywanie dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty, oraz styl życia związany ze stresem,
- Witaminę B2 (Ryboflawina), która odpowiada za procesy odpornościowe oraz niezbędna jest do prawidłowego działania wzroku i układu nerwowego.
Minerały w konopiach:
- Fosfor, który jako pierwiastek mineralny związany jest z wapniem i witaminą D odpowiedzialnymi za zdrowe i mocne kości, a ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- Magnez, który odpowiedzialny jest za m.in. dobre spanie i niwelowanie skurczy mięśniowych. Magnez sprawia, że procesy życiowe przebiegają prawidłowo, zmniejsza nadpobudliwość, działa na organizm uspokajająco, a także poprawia pamięć i myślenie,
- Wapń, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni,
- Żelazo, które odgrywa istotną rolę w życiu człowieka, wykorzystywane jest do transportu tlenu,
- Sód, który odpowiedzialny jest za prawidłowe ciśnienie krwi. Sód to jeden z elektrolitów, odpowiedzialny za właściwą regulację gospodarki wodnej ludzkiego organizmu,
- Cynk, którego obecność w ludzkim organizmie reguluje procesy metaboliczne, a także dba o prawidłowy wzrost paznokci, skóry i włosów,
- Miedź, która jest potrzebnym minerałem w życiu wszystkich organizmy żywych. Miedź wpływa na prawidłowy rozwój paznokci, skóry i włosów, a także na właściwy poziom cholesterolu. Dba także o dobre samopoczucie, prawidłową pracę mózgu oraz serca.
Jak można zauważyć konopie doskonale sprawdzają się w codziennej diecie, przy wzmożonym wysiłku, przy codziennej higienie/pielęgnacji, a nawet w leczeniu ciężkich przypadłości. Zastosowań konopi jest wiele, a jej postać z pewnością pozytywnie wpływa na zdrowy tryb życia.
Źródła:
- Zając M., Witaminy i mikroelementy, Kontekst, wyd. 1, Poznań 2000.
- Pressman Alan. H., Sheila B., Witaminy i minerały. Przewodnik dla każdego, Klub dla Ciebie, Warszawa 2006.
- Firenzuoli F., Epifani F., Loiacono I, Konopie ... dla wszystkich.Lecznicze zastosowanie marihuany, Esteri, wyd.1, Wrocław 2016.
- www.medonet.pl
- www.poradnikizdrowie.pl
- www.portal.abczdrowie.pl
- "Journal of Thoracic Oncology. Cannabis Use, Lung Cancer, and Related Issues" [w:] jot.org
- "International Journal of Drug Policy. Prospective associations between cannabis use and negative and positive health and social measures among emerging adults" [w:] sciencedirect.com
- "Trends in Food Science & Technology. Cannabis-infused food and Canadian consumers’ willingness to consider “recreational” cannabis as a food ingredient" [w:] sciencedirect.com