Opinie o Nas
Skorzystaj ze specjalnego kodu rabatowego "zima" i zamów Twoje ulubione produkty -10% taniej!
.
Jak upiec chleb konopny? Poznaj sposób na zdrowe pieczywo o wyjątkowych właściwościach!
Jak upiec chleb konopny? Poznaj sposób na zdrowe pieczywo o wyjątkowych właściwościach!

Pieczywo może być zdrowe! W ostatnim czasie tradycyjne chleby coraz częściej wypierane są ich zdrowszymi odpowiednikami. Zawartość glutenu w białym pieczywie nie każdemu sprzyja. Jeśli odczuwasz dolegliwości z tym związane, to warto spróbować chleba z mąki konopnej. Zaskakuje on swoimi wyjątkowymi właściwościami. Jak upiec chleb z konopi i dlaczego warto wprowadzić go do diety? Poznaj kilka przepisów na to bezglutenowe pieczywo, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowym i smacznym jadłospisem!

 

Chleb dobry dla zdrowia, czyli jaki?

Ostatnio coraz częściej w mediach, w prasie czy nawet wśród znajomych, słyszysz o zdrowym stylu życia? Sam zastanawiasz się, czy warto coś zmienić w swojej diecie? A może źle czujesz się po spożyciu produktów zawierających gluten? Niezależnie od przesłanek, zawsze warto dbać o siebie. Dobre samopoczucie i zdrowie zależy od tego, co spożywamy. Dlatego w swojej dotychczasowej diecie zamienić niektóre produkty i przyzwyczajenia. Z pewnością rezygnacja z białego pieczywa na rzecz zdrowego i bezglutenowego zaowocuje poprawą zdrowia.

Przygotowanie zdrowego pieczywa wcale nie musi być trudne! Możesz również zrobić to samodzielnie w domu. Podstawą niemal każdego chleba jest mąka. Jeśli chcesz, by wypiek nabrał cennych właściwości, wystarczy, że wykorzystasz jedną ze zdrowszych alternatyw tradycyjnej mąki pszennej. Co więcej, w pieczywie doskonale sprawdzą się rozmaite dodatki, które wzbogacą nie tylko jego walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Jak upiec chleb i z jakich składników warto skorzystać?

 

Sposób na zdrowy chleb? Mąka konopna!

Zastanawiasz się, jak upiec chleb, który idealnie uzupełni dietę w wartościowe składniki? Wykorzystaj mąkę konopną! To proszek, który powstaje w wyniku zmielenia odtłuszczonych ziaren konopi. W swoim składzie zawiera aż 9 aminokwasów- jako jedyna na rynku! Oprócz tego, że jest bezglutenowa to także, całkowicie bezzbożowa. Jak to się dzieje? Otóż powstaje, poprzez zmielenie odtłuszczonych osłonek nasion konopi siewnej. Nie zawiera także cukru, skrobi oraz tłuszczów nasyconych. Ma ciemnozielonkawy kolor i orzechowy posmak. Co ciekawe, żywność na jej bazie mogą spożywać dzieci, osoby starsze oraz te w trakcie lub po przebytych chorobach. W diecie sportowca kulturysty również powinna się znaleźć z racji tego, że wpływa na szybką regenerację mięśni po treningu. Nie sposób, nie wspomnieć również o tym, że obniża poziom ciśnienia oraz cholesterolu. Dlaczego jeszcze warto ją wykorzystać w swojej kuchni?

 

1. Bogactwo białka

Mąka konopna to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka! Jak już wspomnieliśmy, jako jedyna, zawiera 9 aminokwasów, których organizm nie jest sam w stanie syntezować. Do tej grupy aminokwasów EAA zalicza się fenyloalaninę, lizynę, metioninę, walinę, leucynę, izoleucynę, histydynę, treoninę i tryptofan. Niedobory EAA źle wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, trawiennego, mięśniowego, a także rozrodczego.

Mąka konopna idealnie sprawdzi się między innymi w wypiekach dla wegetarian, jak i wegan, którzy szukają alternatyw dla białek zwierzęcych. Będzie również świetnym wyborem, jeśli zastanawiasz się, jaki chleb upiec dla sportowca lub osoby na diecie redukcyjnej. Cenne białko konopne sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i obniżeniu wagi.

 

2. Skarbnica witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych

Mąka konopna to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i GLA (kwasu gamma-linolenowego). To substancje, które wykazują działanie przeciwzapalne, a także wspierają pracę serca i mózgu. Nie brakuje w niej także witamin i minerałów, wśród których warto wymienić między innymi witaminę E, magnez, cynk, sód, potas, wapń i żelazo. Dzięki tym składnikom chleb z mąki konopnej uzupełni dietę i zapobiegnie niedoborom.

 

3. Wartościowy błonnik oraz niski IG

Wysoka zawartość błonnika to kolejny powód, dla którego warto wykorzystać mąkę konopną w pieczeniu chleba. Dzięki niej pieczywo zadba o kondycję flory jelitowej, zdrowie jelit oraz smukłą sylwetkę! Warto także wspomnieć o dobroczynnym wpływie wykorzystania tej cennej mąki w diecie insulinoopornych. Posiada ona bowiem niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powoduje szybkich i wysokich wyrzutów insuliny do krwi. Niski IG wpływa natomiast na powolne jej uwalnianie, co pomaga ustabilizować tę chorobę.

 

Chleb bezglutenowy z mąki konopnej

W ostatnich latach coraz więcej osób wykazuje nadwrażliwość na gluten, czyli białko, które wchodzi w skład popularnej pszenicy. Niestety osoby te zazwyczaj nie mogą spożywać również innych mąk, ze zbóż takich jak np. żyto, jęczmień, orkisz czy owies. Każdy, kto próbował znaleźć alternatywę dla tych produktów, wie, że znalezienie dobrej mąki bezglutenowej nie jest łatwe. Mąka konopna lub zmielone nasiona konopi mogą zatem okazać się niezwykle pomocne dla osób, które zastanawiają się jak upiec chleb bezglutenowy.

 

Chleb konopny mieszany

Jeśli nie masz nadwrażliwości na gluten, a chcesz zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, to śmiało możesz upiec chleb z mąki konopnej wymieszanej z innymi rodzajami mąk. Przepisów jest bardzo wiele. Świetnie smakuje chleb orkiszowo-konopny. Delikatny orzechowy posmak przełamie monotonie w przygotowywanych kanapkach. Jeżeli do wypieku użyjesz drożdży to idealnie, wyrośnie, w środku będzie puszysty i miękki a skórka chrupiąca. Natomiast wybierając upieczenie takiego mieszanego chleba na zakwasie, to jego wartość prozdrowotna będzie nieprzeceniona.

Mąkę konopną do wypieku chleba możesz mieszać oczywiście także z innymi typami mąk, także z pszenną. Jeśli do środka jeszcze wsypiesz różnego rodzaju ziarna i nasiona, to z pewnością chleb będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny.

 

Chleb z nasionami konopnymi

Ciekawym rozwiązaniem, które pozwoli Ci upiec chleb o wartościowym i smacznym składzie, jest wykorzystanie nasion konopnych. Doskonale sprawdzą się one jako dodatek zarówno do pieczywa klasycznego, jak i bezglutenowego. Chętnie wykorzystywane są również w wypiekach o wysokiej zawartości białka, a także w pieczywie dla sportowców i osób dbających o sylwetkę. Wspominając o nasionach konopnych, warto nadmienić, że wykorzystywane są nie tylko jako dodatek do chleba, ale także sałatek, ciasteczek czy dań obiadowych. Ich orzechowy smak dobrze komponuje się z innymi produktami, czyniąc przygotowywane potrawy niezwykle oryginalnymi.

 

Ciekawe kulinarne pomysły z wykorzystaniem mąki konopnej

Zastanawiasz się, czy maki konopnej możesz używać tylko do wypieku pieczywa? Otóż nie! Mąka ta, jak i każda inna może być składnikiem wielu kulinarnych pomysłów. Mogą to być zarówno słodkie wypieki, jak i wytrawne. Pamiętając, że ma orzechowo-słonecznikowy posmak, możesz komponować ja z różnymi dodatkami. Idealnie pasuje do shake'ów czy koktajli przed lub po treningu. Możesz jej użyć także jako zdrowa alternatywa zagęszczacza do zup i sosów. Używając jej jako panierki, nadasz potrawom mięsnym ciekawy smak i aromat. Zarówno mąka konopna i jej nasiona, są dobrym dodatkiem do sałatek, owsianek lub jako posypka na kanapkę.

Jeśli lubisz eksperymentować z pieczeniem, to możesz oprócz chleba upiec bułeczki, tarty, ciasta czy muffinki. Amatorom naleśników z pewnością przypadną do gustu naleśniki z mąki konopnej. Podane na słodko lub z mięsnym farszem, zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Warto na koniec zwrócić uwagę na bardzo ważną rzecz. By wypieki z mąki konopnej powiększyły swoją objętość, należy wymieszać ją z innym rodzajem mąki oraz dodać składnik powodujący rośnięcie.

Zastanawiasz się, czy upiec chleb z mąki konopnej i na który przepis się zdecydować? W sieci znajdziesz wiele instrukcji, według których z łatwością przygotujesz rozmaite wersje pieczywa konopnego. Ciekawymi rozwiązaniami są zarówno receptury na podstawie mąk klasycznych, jak i bezzbożowych. Te drugie doskonale sprawdzają się w dietach eliminacyjnych, np. diecie bezglutenowej czy popularnej diecie paleo. Co więcej, produkty konopne z powodzeniem nadają się również do innych, wytrawnych oraz słodkich wypieków. Wiedząc jak wiele wartościowych składników posiada mąka konopna z pewnością warto stosować ją na co dzień w swojej diecie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl