
Czekolada wraca do łask i cieszy się coraz większym uznaniem dietetyków! Choć od lat odradzają oni spożycie słodyczy, to kwestia gorzkiej czekolady staje się swoistym wyjątkiem. Jej regularne spożycie mawiele właściwości zdrowotnych, z których korzystają między innymi sportowcy. Dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę? Poznaj osiem powodów, dla których nie powinno zabraknąć jej również w Twojej diecie!
Dobra czekolada, czyli jaka?
Czekolada może być zdrowa! Warto jednak zaznaczyć, że nie każda. Jeśli chcesz wykorzystać jej cenne walory zdrowotne, wybieraj tabliczki, które charakteryzują się wysoką zawartością kakao. To właśnie ten składnik odpowiada za jej wyjątkowe właściwości. W niektórych gatunkach czekolady znajdziesz nawet 99% ziarna kakaowego. Tego typu słodycze charakteryzują się specyficznym smakiem, dlatego warto stopniowo przyzwyczajać do nich kubki smakowe. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jakie zalety wynikają ze spożycia kakao i dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę!
Właściwości zdrowotne gorzkiej czekolady
Wykorzystywanie kakaowca w celach leczniczych popularne było już czasach Azteków. Ówcześnie stosowano go głównie w przypadku infekcji i problemów żołądkowo-jelitowych. Z biegiem lat naukowcy odkryli, że to nie jedyne sytuacje, w których warto go spożywać. Zalety jedzenia gorzkiej czekolady docenili między innymi sportowcy. Dlaczego?
1. Gorzka czekolada wspiera myślenie!
W przekąskach o wysokiej zawartości kakao znajdują się związki, które pobudzają mózg do pracy, np. pirazyna. Ich spożycie może poprawić koncentrację, czas reakcji i pamięć. Ponadto, gorzka czekolada rozjaśnia umysł i ułatwia rozwiązywanie problemów.
2. Gorzka czekolada dodaje energii!
Jednym z powodów, dla których sportowcy jedzą gorzką czekoladę, jest fakt, że wyraźnie dodaje ona energii! Wśród różnych rodzajów tabliczek charakteryzuje się ona najwyższą zawartością węglowodanów, przy czym znajduje się w niej niewiele cukru. Co więcej, gorzka czekolada to bogactwo magnezu, potasu i żelaza. Przez specjalistów uważana jest za skoncentrowane i doskonale przyswajalne źródło energii. Potrafi szybko postawić na nogi nawet po najbardziej wyczerpującym treningu!
3. Dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę? Jest idealna na zakwasy!
Gorzka czekolada to nie tylko zastrzyk energii po treningu! Może również dostarczać jej w trakcie ćwiczeń, a nawet niwelować zakwasy. Takie działanie zawdzięcza zawartych w niej katechinach i epikatechinach. To antyoksydanty, które korzystnie wpływają na mięśnie i sprawiają, że lepiej wchłaniają one składniki odżywcze.
4. Gorzka czekolada wzmacnia serce!
W ziarnie kakaowca zawarte są cenne polifenole, które zapobiegają zawałom i obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, znajdują się w nim również składniki przeciwzapalne, które wspierają kondycję naczyń krwionośnych, poprawiają ich giętkość oraz niwelują sklejanie się płytek krwi. Z tego względu jedzenie gorzkiej czekolady poleca się nie tylko sportowcom, ale też wszystkim, którym zależy na doskonałej kondycji serca i układu krwionośnego!
5. Gorzka czekolada dla sylwetki!
Odpowiadając na pytanie, dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę, nie sposób nie wspomnieć o jej korzystnym działaniu na sylwetkę! Kakao charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika. Badania wskazują, że może pozytywnie wpływać na uczestniczącą w trawieniu mikroflorę jelitową. Co więcej, samo powąchanie gorzkiej czekolady może przyczynić się do redukcji uczucia głodu! Ma to związek z wytwarzaniem leptyny, czyli hormonu, który zmniejsza apetyt.
6. Gorzka czekolada dla zdrowych nerek!
W gorzkiej czekoladzie znajdziesz duże ilości alkaloidu teobrominy. To związek, który pobudza pracę nerek. Jego moczopędne działanie pozwala je również doskonale oczyścić. Dzięki takim właściwościom jedzenie gorzkiej czekolady to sposób na ochronę przed infekcjami dróg moczowych i obrzękami wynikającymi z zatrzymania wody w organizmie.
7. Gorzka czekolada na stres i lęki!
Sportowcy jedzą gorzką czekoladę również ze względu na kortyzol, czyli hormon stresu. Negatywnie wpływa on na kondycję i zdolność ciała do regeneracji. Nie sprzyja również dobremu samopoczuciu, a także może powodować udary, choroby serca i depresję. Zgodnie z wynikami badań regularne spożycie gorzkiej czekolady zmniejsza poziom kortyzolu i niweluje odczuwane lęki. Co więcej, dzięki zawartości tryptofanu, kakao sprzyja produkcji „hormonów szczęścia”, odpowiedzialnych za nastój, sen, głód oraz pamięć.
8. Gorzka czekolada to bogactwo antyoksydantów!
Kakao stanowi również doskonałe źródło cennych antyoksydantów. Chronią one ciało przed negatywnymi skutkami procesu starzenia i stresu. Co więcej, wygładzają i nawilżają skórę. Sprawiają, że staje się ona bardziej odporna na odwodnienie i poparzenia słoneczne.
Różne oblicza gorzkiej czekolady
Wiesz już, dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę? Jak widzisz, jej spożycie ma wiele zalet. Warto również zaznaczyć, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tabliczek, które charakteryzują się odmiennym smakiem. Ponadto, w czekoladzie mogą znajdować się cenne dodatki, które sprawiają, że nabiera ona dodatkowych właściwości zdrowotnych. Jednym z nich mogą być nasiona konopi, które doskonale wpływają na pracę mózgu oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto, są źródłem wysokiej jakości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów!